28 januari 2014 - Ik kom vaak managers tegen die het hebben over programma’s maar zelf niet goed het verschil tussen projecten en programma’s kunnen duiden. Je zou je af kunnen vragen wat nu precies het probleem is. Het is toch een kwestie van naamgeving. De aanpak is niet wezenlijk anders. Of je het nu hebt over multiprojectmanagement, over het managen van één project met meerdere deelprojecten of over een programma, het is een en hetzelfde.

 

Toch zijn er wezenlijke verschillen in de benadering. Het is niet zo dat er in geval van een set van projecten, zelfs niet als er onderlinge samenhang is, sprake kan zijn van een programma. OGC* is daar heel duidelijk over.  Prince2 is bedoeld voor het managen van projecten en MSP is bedoeld voor het managen van programma’s. De standaard MSP is zo ontworpen dat het naadloos aansluit op Prince2. OGC legt bij projecten de nadruk op het realiseren van een bepaald product of een bepaalde dienst. Met een programma worden alleen baten gerealiseerd. Natuurlijk is het ook zo dat met projecten ook baten worden gerealiseerd, maar die zijn direct gerelateerd aan het product of de dienst.

 

             Redesigning products and services

 

 

Bij programma’s is er sprake van strategisch veranderen. Zo ligt volgens MSP aan een programma een heldere visie ten grondslag: een statement van het bestuur, waarin  het de gewenste toekomst vastlegt. In de programmaplannen wordt het pad naar die gewenste toekomst verder uitgewerkt. De verschillende tussenstappen, transities, komen tot stand door dat wat gerealiseerd wordt in de gedefinieerde projecten.

 

Zo kan de strategische keuze van een grote elektronicawinkelketen zijn dat er binnen twee jaar X procent meer marktaandeel wordt gewonnen door  het verlenen van een beter service. De betere service bestaat uit een uitbreiding van de infobalie en een betere opleiding van het personeel. De programmabaten worden gerealiseerd door het definiëren en uitvoeren van een aantal projecten: uitbreiding van de infobalie door een aparte dienst omruilen en garantie; het ontwikkelen van salestrainingen voor het winkelpersoneel:  koopgedrag en productkennis en het bieden van trainingsfaciliteiten en opleiden van trainers.

 

In het algemeen is het zo dat programma’s pas succesvol zijn als alle baten zijn gerealiseerd. Wanneer alle projecten succesvol zijn geëindigd zijn meestal nog niet alle baten gerealiseerd. In het voorbeeld van hierboven kan pas veel later, ver voorbij de laatste transitie, vastgesteld worden of het beoogde marktaandeel ook bereikt is.

 

Als je Prince2 en MSP naast elkaar legt zie je grote verschillen. De structuur, rollen en processen zijn wezenlijk anders.

 

Ik wil met dit artikel graag benadrukken dat programmamanagement net als projectmanagement een vak is. Gecertificeerde MSP programmamanagers begrijpen dat!

 

Meer weten. Bel: 033 4556360 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Quality Upgrade,

Harry Wiggers.

 

 ______________________

*) OGC: Office of Government Commerce

 

You have no rights to post comments